Saturday, October 22, 2011

Loeng 7: Märgendamine ja folksonoomia - Flickr



Selle nädala teema on foksonoomia ja ka märgendamine, ja arvan nagu palju teist õppuri mina enne selle tunni sain ära uus sõnu folksonoomia :). Kuigi mina kasutan palju erinevaid e-teenuseid, kuid  kunagi ei mõelnud, milline see oli ehitatud.

Selle blogi teemas tahaksin rääkida üks folksonoomia näidest - Flickr. Mis on väga populaarne foto-galerii, koht kus inimesed võivad vaadata, kommenteerida, lisda nii fotod kui ka videod. Jagada oma fotoga jne.



Aga enne flickrist, mis on folksonoomia?
Folksonoomia on informatsioonide klassifikatsioonide meetod (links, fotod, messagid, video, jne) kasutades (et kalsiifitseerida) tegid. Näiteks, flickr või youtube and twitter.

Flickr oli asutati 2004 aastal, ja projekt alustas oma elu nagu portaal kus kasutajad võiksid jagada oma fotod teiste inimestega, teha oma galeriid, ja kommenteerida teiste inimeste. 2005 aastal Yahoo ostis projekt, ja selle sstal projekt alustas kiiresti areneda.


Projektis hakkas ilmuma uued funktsioonid , näiteks sotsiaal võimalused ja video lisamise võimalus. Ja praegu see on väga populaarne koht inimestes kes tahavad suhelda fotost, või kes tahab jagada oma fotod teistega, väike statistika: 2011 aastal flicktris oli ümbes 6 miljardi fotod



Praeguses portaalis kasutajal on võimalus lisada iga kuu 300MB fotod, kus ta võib lisada fotode nimi, kommentaare, tagid, või märkused fotos. On võimalik ka lisada oma videod  ümbes 150 MB ja 90sec max. Flickris on ka võimalus laiendada profiili võimalus (seleks on vajalik osta see õigus), on võimalik osta laiendatud funtsionaalsus, näiteks lisamiseks fotode arv on piiramatu.

Praegune projekt on rohkem populaarne inimestel kes on sotsiaal-aktiivne, statistika näitab, et fotod mis oli lisatud projektis, näitavad oma blogis, twitteri akkauntis, või teisel kohal.



Huvitav graafik kuidas töötab flickr, suurem on võimalik vaadata siin,


No comments:

Post a Comment