Sunday, October 16, 2011

Loeng 6: Wiki-maailm - Wikipedia

Wikipedia - the free encyclopedia that anyone can edit.






      Enne projekti "Wikipedia" avamist oli palju erinevaid entsüklopeediad, ja need kõik oli sarnased - nendel oli üldine funktsioon mis oli võimalik pakkuda kasitajale, ainult lugemine. Selliseid entsüklopeediad pakkusid mitte suur artiklide hulk, ja kõige suurim nõrk oli selles, et uued artiklid saaksid lisada (vanad artikli uuendada, või parandada ka) anlut süsteemi moderatorid jne.

      Wikipedia oli avanenud 2001 aastal, ja se oli uus entsüklopeedia, ja sellel projektil oli teine idee entsüklopeedia aranemiseks. Wikipedia põhiidee oli web2.0 ideed, avalikus ja vaba kasutajatele, veel oli v]imalus igale kasutajale ise lisada, uuendada ja kirjutada kommentaare artiklile. See oli uuend funktsionaalid, ja need ideed meeldisid kasutajale.

      Sellepärast projekt Wikipedia saaksid kiiresti saada suur kasutajate arv, ja praegu Wikipedia külastavad iga inimene kes kasutab internet, wikipedia saaksid arenenda suureks projektis kus on väga palju erinevaid osad (wikimedia, näiteks). Pregune projekt areneb kiiresti, näiteks suurte keelte arv millel wikipedia on tõlgitud näiteb meil, et projekt suureneb ja tal on suur lugjate arv. Wikipedia on tõlgitud erinevate harva keelte (Afar,Ndonga, ja teised).


      Statistika: Inglise wikipedia on ümbes 3 765 996+ artikli, Vene versioonis on - 776 000+ artikli, Eesti keelne versioonis on ümbes - 88 654+ artikli.

       Huvitav fakt, wikipedia töötab lugejate abil, sellepärast et seal ei ole reklaami, wikipedia korraldab päevad millal palub annetada rahu projektile. Teine huvitav fakt on selles, et wikipedias on võimalus teha oma entsüklopeedia, kasutaja võin kollektida artikle mis talle meeldib ja osta selline raamat.


No comments:

Post a Comment