Saturday, November 5, 2011

Loeng 9: Vaba tarkvara kui oluline eeldus - Ubuntu, OpenOffice, jne


     Selle loengu nädala teema on vaba tarkvara kui oluline eeldus, ja tahaksin kirjedada paar pjoekte ja minu kogemus nende kasutamisel.
     Kui hakkasin mõtlema vaba tarkvaras, tuleb meelde Richard Stallman, ja tema GNU projekt, ja copyleft seadus. Stallmann tekkis väga palju, et praegune kasutaja võiks kasutada linuxi või ubuntu vaba.
     Kasutajal peab olema võimalus valida iseseisavlt mida ta tahab kasuada, kas makstud programm, või leida ja kasutada free programm sama funktsionaalsusega, või maksimaalselt sarnasega.



    Stallman näitas kasutajal teine eli stiil, kus on võimalik töötada arvutiga ja teha oma tööd ilma maksta (copyright) tarkvaraga, sellel ajal kasutajal on võimalus valida mis ta tahab kasutada.
    Vaba tarkvarade kasutamine on võimalus inimestele või väike kampaaniale töötada normaalses reziimis, näiteks Oracle ja PostgeSQL. Oracle annab tohutu funktsionaalsuse ja andmebaasi juhtimise oskusi, kuid Postgre ka annab sellisi võimalusi, aga PostgreSQLis on vähem andme kaitse võimalusi jne.



    Vaba tarkvara saab hõlpsasti asendada programid mille eest on vajalik maksta, aga mingil põhjusel inimesed arvavad, et vaba tarkvara on paha idee. Võib olaa probleem on selles, et vaba tarkvara saab vähem reklaami, ja inimesed ei saavad aru miks on võimalik kasutada teine tarvara.

    On oluline anda selliseid teadusi inimestele, ja mudugi hea kui koolis või ulikoolis on tundid kus inimesed saavad kasutada vaba tarkvara ja isegi vaadata kas see on hea või mitte. Selline kogemus võib aidata naiteks tööl kus põhi OS on ubuntu. Praegu ubuntu on kiirseti arenev OS, mis on ei ole halvem kui Win.

No comments:

Post a Comment