Friday, December 2, 2011

Loeng 13: Kogukondlik tarkvaraarendus - MySQL ja PostgreSQL

Selle nädala teemaks oli vaja valida kaks vaba tarkvara projekti ja võrdlema neid ajaveebis arenduse vaatenurgast. Ma valiksin kirjeldada ja võrrelda kaks open source projekti, kelle põhi funktsioon on programmi või komponente kirjutamine(development) ja muiduigi testimine - Eclipse project ja Netbeans project.



Nii Eclipse kui ka Netbeans on on mitmekeelne tarkvara arendamise keskkond mis koosneb integreeritud arenduskeskkonnast (integrated development environment IDE) ja laiendatav plug-in süsteemist. Neid kaks süsteemi on võimalik kasutada rakenduse arendamiseks JAVA. need kaks süsteemid võimaldavad kirjutada ja kasutada erinevad programmeerimiskeeli: 
Eclipse: Java, Ada, C, C++, COBOL, Perl, PHP, Python, R, Ruby (ja Ruby on Rails raamistik), Scala, Clojure, Groovy ja Scheme,
Netbeans: Java, JavaScript, PHP, Python, Groovy, C, C++, Scala, Clojure ja teised;



Eclipse ilmus 2001 novembris, ja alguses see oli IBM Canada projekt. Januaaris 2004, oli tehtud Eclipse foundation. Esimene versioon ilmus 21 juunis 2004, ja oli versioon 3.0. Praegu Eclipsis on 4.2 versioon.
Alguses Eclipse kasutas Common Public License, aga aja pärast muutus Eclipse Public Licensist.

Netbeasn sündis 1996 aastas ja oli nimetatud Nelfi, ja alguses see oli nagu tudengite projekt. 1997 aastas Roman Staněk asenes firma, mis oli otud 1999, see oli Sun Microsystems. Esimene versioon oli ilmunud Juunis 2003, ja versioon oli 3.5. Praegune Netbeansi versioon on 7.0. Netbeans kasutab GPL2 litsentsi.


Mõlemal programmil on suur funktsionaalsuse võimalus ja mõlemad annavad arendajale suur koht, kus on võimalik kirjutada koodi, komileerida, parandada, testida, jne. Need programmid arendavad suur firmad ja se tähendab, et projektid jätkub arenema ja moderneseermina. Minu arvates milline program kasutada, see on mugavuse küsimis. Ja selle küsimuste kohta iga programmer peab isegi vastama.

Võrreldus litsentsi kohta:
Eclipse: Eclipse Public License
Netbeans: CDDL or GPL2 + "mõningad lähtefailid"

No comments:

Post a Comment